Til dig som kommende sygeplejestuderende

Vi glæder os til at byde dig velkommen som studerende på vores specialiserede plejehjem.

Dagmarsminde er et plejehjem med plads til 12 beboere, som alle lider af demenssygdom i svær grad. Beboerne er i aldersgruppen 70+ - gennemsnitsalderens er pt. 82 år.

Plejepersonalet på Dagmarsminde består af sygeplejersker, social- og sundhedshjælpere, ufaglærte medarbejdere samt evt. social- og sundhedsassistenter og pædagoger.

Dagmarsminde er specialiseret i demenslidelser og arbejder med et palliativt fokus, fra beboerne flytter ind, til beboerne afgår ved døden. Vi tager afsæt i tre faser af beboernes tilværelse på plejehjemmet: ’Den opbyggende og stabile fase’, ’Den afkræftede fase’ og ’Den sidste fase’. Beboerne lever i gennemsnit i tre år og otte måneder på Dagmarsminde. Nogle af beboerne har inden indflytningen boet på andre plejehjem, mens andre kommer hjemmefra.

Personalet arbejder rehabiliterende i hverdagen, og dette fokus er i højsædet, indtil beboeren bliver sengeliggende i de sidste dage eller timer af livet.

Personalet arbejder terapeutisk med en vekslen mellem forskellige typer af stimuli, daglig træning og hvile. Tilgangen på Dagmarsminde bunder i en sygeplejepraksis, inspireret af sygeplejerske og filosof Kari Martinsens arbejder og K.E. Løgstrups menneskesyn.

Som sygeplejestuderende på Dagmarsminde vil man indgå i et team, bestående af to medarbejdere. Teamet består af førnævnte fagpersonale, og der vil gennemgående være tilknyttet en sygeplejefaglig vejleder hos den studerende, som minimum har kvalifikationer svarende til sygeplejerskeuddannelsens krav.

Medarbejderteamet på Dagmarsminde er tværfagligt, og den studerende vil indgå i dette samarbejde, hvor forskellige vinkler på omsorgen koblet til de sundhedsfaglige perspektiver kommer i spil.

Dagmarsmindes beboere er påvirket af kognitive udfordringer på individuelt plan, mens almindelige aldersbetingede tilstande også præger deres liv. Det er meget forskelligt, hvordan demenssygdommen påvirker beboernes formåen og opfattelse af virkeligheden. Flere beboere har verbale, kommunikative vanskeligheder, mens andre bedre kan kommunikere med personalet. Enkelte beboere, som befinder sig i en afkræftet eller sidste fase af livet, er udpræget fysisk svækkede.

 Beboerne på Dagmarsminde har alle brug for hjælp til de basale plejehandlinger og ikke mindst for at personalet hjælper dem med at opnå en normal og balanceret døgnrytme. Der er særligt fokus på opretholdelse af føde- og væskeindtag samt generel forebyggelse af ubehag, stabilisering af blodtryks- og kredsløbsforstyrrelser, hudgener, mundhygiejne, nedbringelse af urinvejsinfektioner, opnåelse af psykisk støtte og søvnbehov. Sygeplejen på Dagmarsminde går hovedsageligt ud på at forebygge udefrakommende negative påvirkninger med det mål at højne livskvaliteten i beboernes sidste tid af livet. Det betyder, at personalet har en løbende dialog (også med beboerne selv, deres pårørende og Dagmarsmindes faste læge) om beboernes behov, ønsker og muligheder. Der opstår således flere sygeplejefaglige etiske overvejelser i det daglige arbejde med beboerne.

I forlængelse af den forebyggende tilgang på Dagmarsminde er beboerne sjældent indlagt, og grundet det palliative fokus er der ligeledes sjældent behov for ambulant, specialiseret udredning. Dagmarsminde har et tæt samarbejde med plejehjemmets faste læge. Den sygeplejestuderende vil blive en del af dette samarbejde, som udover almindelige tilsyn hos beboerne, går ud på at reducere beboernes medicinforbrug, som ofte er omfattende ved indflytning. Denne indsats er ledet af sygeplejerskerne på stedet og har primært til formål at undgå uhensigtsmæssige bivirkninger hos beboerne, som potentielt går ud over deres livskvalitet.

Dagmarsminde har siden opførelsen i 2016 været et sygepleje-iværksætterprojekt, og plejehjemmet bærer derfor fra værdisæt til indretning præg af ud-af-boksen-tænkning. Den sygeplejestuderende vil studere i et innovativt miljø, hvor der er en alternativ faglighed med forskellige tiltag, som hele tiden udvikler sig. Eksempler på innovation i dagligdagen er førnævnte palliative strategi, den systematiske afmedicinering, Dagmarsmindes naturterapeutiske metoder, compassiontræning og meditation, æstetiske (sanselige) virkemidler i omgivelserne samt en opmærksomhed på omsorg som behandlingsform.

Der er udarbejdet international forskning, mens der løbende bliver skrevet artikler og bøger om sygeplejen, herunder om forebyggelse og den innovative tilgang på Dagmarsminde.

Den sygeplejefaglige ledelse og det sygeplejefaglige ansvarsområde eksisterer i det daglige kliniske arbejde med beboerne. Der eksisterer et fagligt miljø med mindst mulig opmærksomhed på instrumentelle opgaver og medicinering og dermed en højere prioritering af den humanistiske og holistiske forståelse af sygeplejefaglig praksis. Den sygeplejestuderende vil blive introduceret til og få et indblik i sit eget kliniske lederskab, når omsorgen – og de filosofiske perspektiver på selvsamme fænomen - omsættes til praksis. Den studerende vil under individuel mentoring hos Dagmarsmindes leder blive udfordret til at være med til at løfte dette ansvar med at omsætte filosofi til praksis i relationen med beboerne.