Effekt

  • Livskvalitet

    Siden 2016 har Dagmarsminde arbejdet med afmedicinering. Selvom 27% af beboerne på danske plejehjem får antipsykotisk medicin, har vi aldrig behandlet vores beboere med antipsykotisk medicin. Men det er ikke den eneste medicin, vi nedbringer. I samarbejde med vores læge reducerer vi generelt i medicin, som ikke længere er nødvendig for den enkelte beboer. Vores fokuserede arbejde med afmedicinering betyder at det gennemsnitlige, daglige medicinforbrug er otte gange så lavt som landsgennemsnittet. For vores beboere betyder det, at de oplever færre bivirkninger som f.eks. kvalme, hovedpine og svimmelhed - og det influererer selvfølgelig på deres livskvalitet. Beboerne bevæger sig mere, har bedre appetit og sanser bedre uden for megen medicin - og samtidig kan personalet også bedre nå ind til beboerne med deres omsorg.

  • Sundhed og stabilisering

    Underernæring og dehydrering er et stort problem hos skrøbelige ældre mennesker. Det skønnes, at hver femte plejehjemsbeboer i Danmark er underernæret, og op mod 60% er i risiko for at blive det. Underernæring forårsager ustabilitet i beboernes almentilstand og medfører yderligere skrøbelighed. Vi kan ikke undgå, at beboerne i den sidste tid af livet taber sig - det er helt naturligt. Men vi undgår, at Dagmarsmindes beboere bliver underernærede eller dehydrerede gennem en målrettet indsats fra personalet, som hele tiden holder øje med, støtter og hjælper beboerne med at spise og drikke. Vi oplever, at flere af vores beboere udvikler synkebesvær, og når det sker, har vi særlige indsatser, så vi længst muligt kan holde energi- og væskeniveauet i et normalt leje.

  • Tryghed

    Det er en kendt sag, at ældre mennesker og i særdeleshed ældre mennesker på plejehjem falder ofte. Plejehjemsbeboere med demens er i høj risiko for faldulykker, og halvdelen af beboerne på danske plejehjem oplever at falde mindst en gang årligt. Beboerne bliver usikre og falder af mange årsager - f.eks. svimmelhed som bivirkning fra medicin eller for lavt væske- og fødeindtag. Men det kan også være pga. kognitive udfordringer, som stiller krav til, at der er en medarbejder i nærheden af beboeren det meste af tiden, klar til at give en hjælpende hånd. På Dagmarsminde oplever vi desværre også, at beboerne falder en gang i mellem, men vi er lykkedes med at nedbringe faldepisoderne. Mindre end en femtedel af vores beboere falder mindst en gang om året.

  • Forebyggelse

    Mennesker, der lever på plejehjem, bliver ofte indlagt på hospital. Årsagerne kan være frakturer efter fald, urinvejs- og lungeinfektioner eller dehydrering. Arbejder man målrettet med forebyggelse i dagligdagen på plejehjemmet, kan man næsten undgå indlæggelserne helt. Vi har erfaret på Dagmarsminde, at vores forebyggelse af fald og akutte tilstande sørger for, at beboerne kun yderst sjældent skal en tur på hospitalet. 42% af de danske plejehjemsbeboere bliver indlagt mindst én gang om året - på Dagmarsminde er tallet 2%. Det har enorm betydning for beboerens livskvalitet ikke at skulle indlægges, og det betyder også alverden for en hospitalsafdeling ikke at skulle modtage patienter med sygdomme, der kunne have været undgået på plejehjemmet. Det er derfor af stor værdi både på individ- og samfundsplan, hvis et plejehjem kan undgå hospitalsindlæggelser.

  • Samlet effekt

    Vi ønsker for Dagmarsmindes beboere, at de på trods af sygdom og skrøbelighed, får mulighed for at leve længst muligt. Vores omsorgsindsatser, behandling og pleje medfører samlet set, at beboerne lever mere end et år længere end gennemsnittet på danske plejehjem. Pt. er levetiden på Dagmarsminde opgjort til tre år og ni måneder, mens levetiden til sammenligning opgøres på danske plejehjem til to et halvt år. Den længere levetid gør, at vi kan bidrage til, at mennesker, der flytter på plejehjem stadig oplever værdi i livet og stadig har tid til at opleve nyt. Vores arbejde har et lindrende fokus fra beboerne flytter ind, og til de går bort, hvilket betyder, at vi altid er opmærksomme på, hvilken sygdoms- og livsfase, den enkelte beboer befinder sig i. På den måde kan vi bedst muligt hjælpe beboeren og give den rette omsorg, uanset om beboeren har kort eller lang tid tilbage at leve i.

  • Sygefravær

    Arbejdet med omsorg og pleje til ældre mennesker på plejehjem er inspirerende og givende - men det er samtidig et udfordrende og krævende arbejde, psykisk såvel som fysisk. På Dagmarsminde er vi derfor opmærksomme på at passe på vores personale, så de trives i arbejdet. Vi går op i at udvikle dem fagligt men også at vise dem, at de er værdsat. Medarbejderne arbejder så vidt muligt i faste rul i vagttyper, de har det bedst med. De arbejder i teams á to personer, og når de er på arbejde, har de mulighed for at meditere eller få ro alene i løbet af arbejdsdagen. Det er nogle helt basale goder, men frem for alt har medarbejderne frihed til at udfolde sig frit under hensyntagen til vores stærke værdier, og det er noget, personalet fortæller, at de trives i. Vi tror, at alt dette har en indvirkning på personalets sygefravær, som ligger på en fjerdedel af personalets sygefravær i landets ældrepleje.

  • Drift

    Meget ofte får vi spørgsmålet: “Er I så flere på arbejde ad gangen end på andre plejehjem?”. Vi kan godt forstå spørgsmålet, men svaret er nej. Vi fordeler vores personale sådan, at vi har et mere jævnt antal medarbejdere spredt ud over hele døgnet, mens man på de fleste plejehjem har flere medarbejdere end os om dagen, færre om aftenen og ganske få om natten. På Dagmarsminde er vi altid to medarbejdere på arbejde ad gangen. Vores teams arbejder fokuseret og stringent efter en bestemt struktur, som samtidig giver plads til uforudsete hændelser eller imødekommelse af individuelle behov hos beboerne.